De senaste åren har det blivit en trend att äta och leva veganskt. Den veganska dieten är menad att vara bra för kroppen, miljön och framför allt djuren. Fler och fler väljer även att leva ett helt veganskt liv genom att sluta köpa produkter som innehåller djur överhuvudtaget, som att inte använda smink och krämer testade på djur. Med internet som hjälp är det idag mycket lätt att orientera sig fram i den veganska världen. Sidor som Logicalharmony.net informerar dig om vilka sminkprodukter som är veganska och sidor som Ordinaryvegan.net ger dig tips på veganska ersättningar för den mat du vanligtvis äter.

Många kändisar har blivit veganer

Fler och fler kändisar och sociala medie-personligheter har hittat den veganska dieten och predikar den för sina följare. I listan på de många ikoniska artister som numera är veganer finner vi Jennifer “JLo” Lopez, Liam Hemsworth och Ariana Grande. Kanske ännu populärare att vara vegan är det bland sociala medie-personligheter. Therese Lindgren, en svensk YouTuber, delar ofta med sig av veganska recept och andra vegan-relaterade tips. Detta har lett till att många av hennes unga tittare valt att bli veganer.

Lite av en kändis inom den veganska världen är den australiensiska YouTubern Freele från kanalen GoFreeYourself (tidigare Freeleethebananagirl). Under det senaste decenniet hon predikat den veganska dieten efter att den hjälpt henne överkomma sin fetma. Freelee påstås ha hjälp tusentals, framför allt unga flickor, övervinna deras ätstörningar genom att vända dem till den veganska dieten. Många av hennes YouTube kollegor ger henne äran till deras nya veganska livsstil, bland annat Gabriella “Gabi” DeMartino.

Viktigt att ha koll på vad allt innehåller

Viktigt att veta innan man bestämmer sig för att bli vegan är att man till en början bör ha koll på allt man äter. För det första så är vegansk mat som grönsaker och frukt mycket mindre kaloriskt täta än animaliska produkter vilket innebär att man måste äta mer för att nå ett tillräckligt dagligt intag av näring. Som vegan kommer man även att behöva ta vissa tillskott som exempelvis vitamin B12 kapslar då denna vitamin endast tar sig in i våra dieter genom kött. Det är viktigt att man har läst på ordentligt innan man bestämmer sig för att bli vegan.

Den största anledningen till att den veganska dieten blivit så populär är troligen att den är så skonsam mot djuren, kroppen och miljön. Rött kött och fjäderfän innehåller mycket dåligt kolesterol och mjölk innehåller hormoner som inte hör hemma i människokroppen. Majoriteten av animaliska produkter är skadliga för människokroppen (det finns många källor tillgängliga att läsa mer om det här). Att kunna äta god mat utan att behöva plåga och slakta djur låter självklart som en bra idé för många. Tidigare kan det ha varit svårt att vara vegan då man inte riktigt vet vad man får och inte får äta, men nu när så gott som alla har tillgång till internet är det lättare att få hjälp. Sedan dieten blivit populärare har många företag lanserat veganska versioner på traditionellt sett ovegansk mat, som exempelvis mjölk och choklad.