I dagens västerländska samhälle är pizzan en mycket folkkär maträtt. Den kommer i tusentals olika former och smaker och nästan alla gillar åtminstone en slags pizza, men vart kommer denna älskade måltid ursprungligen ifrån och hur kommer det sig att den blivit så älskad över hela världen?

Den första dokumenterade användningen av ordet “pizza” finner vi i det sena 900-talets Italien, eller mer specifikt staden Gaeta. Pizzan tros vara en modernare version av det folkkära italienska brödet focaccia, då känd som “panis focacius”. Den moderna pizzan i form av ett runt bröd med tomatsås och diverse pålägg uppfanns på 1800-talet i Naples, Italien. Det skulle dröja ytterligare två hundra år efter att den först uppfanns innan den nya maträtten fann sin väg ut ur italien och in i hjärtat av resten av världens befolkning. Detta skedde först under andra världskriget då soldater från allierade länder kom och smakade pizzan i Italien.

Pizzan spreds från Italien tack vare soldaterna

Efter att andra världskrigets soldater smakat pizzan när de stred i Italien spreds kärleken till pizzan som en löpeld genom USA, england och tillslut hela världen. Den första pizzerian utanför Italien öppnade år 1905 i USA på Manhattan, New York, och står kvar än idag. Denna pizzeria heter Lombardi’s och är ett perfekt resmål för pizzaälskaren. Den usprungliga pizzan toppades med mozzarellaost, men idag används en rad olika ostar. Provoloneost och ricotta är två exempel på dessa. Det är även mycket populärt att blanda ostar på pizzan för mer variation på smaken.

Det har funnits spår av pizzaliknande maträtter i flera gamla civilisationer, bland annat så har arkeologer funnit spår av att de gamla grekerna åt ett slags platt bröd vilket de toppade med bland annat örter och lök. Redan 600 år före kristus bakade perserna i kung Darius den förstes rike platt bröd på dadlar vilka de toppade med ost. Genom tiderna har många varianter på platt bröd med pålägg kommit och gått, men det var först när kolonisationen förde tomater från Amerika till italien som den första moderna pizzan kunde bli till. Tomater troddes från början vara giftiga som många andra arter inom potatissläktet vilket är varför endast Naples fattiga invånare åt pizzan när den var ny.

Idag har så gott som alla i västvärlden smakat pizza

Idag har så gott som alla i västvärlden vid ett tillfälle eller ett annat smakat en pizza. Nu kan man köpa djupfrysta pizzor i närmaste mataffär eller färdig deg vilket innebär att man kan laga sin egen pizza. Snabbmatskedjor som Pizza Hut och Dominos har öppnat affärer runt om i världen och blivit välkända för sina pizzor. Nya sätt att smaksätta pizzor kommer konstant, idag har det blivit populärt att toppa sin pizza med oväntade ingredienser som ananas eller bananer. Om vi kollar på hur mycket pizzan har ökat i popularitet de senaste hundra åren så kommer den antagligen bara bli mer populär i framtiden och nya versioner på den älskade maträtten är att förvänta sig. Så, nästa gång du beställer en pizza kan du tänka på att denna maträtt har en lång och intressant historia bakom sig.