Realityserien Sveriges Mästerkock är Sveriges svar på det berömda brittiska TV-programmet Master Chef. Sveriges mästerkock hade premiär den tolfte januari år 2011 på TV4 och har sedan dess förnyats i fem säsonger på 15 avsnitt per säsong. Ett avsnitt är 60 minuter med reklampaus.

I varje säsong får en amatörkock chansen att vinna titeln som “Sveriges mästerkock”. För att ta hem denna titel måste deltagaren slå ut dennes motståndare i ett antal olika matlagningrelaterade tävlingar. Deltagarna får en uppgift, som exempelvis att baka en bröllopstårta, och den som klarar av uppgiften sämst blir utslagen från tävlingen. I det femtonde och sista avsnittet av en säsong är endast två deltagare kvar i tävlingen och detta är då finalen.

Berömda svenska kockar bedömer tävlingen

Tävlingen leds av berömda svenska kockar. Vilka dessa är varierar från år till år, de enda två som varit med alla säsonger är Leif Mannerström och Markus Aujalay. Per Morberg, en annan berömd svensk kock, var med och ledde programmet dess tre första säsonger (2011-2013). Anders Dahlbom var med och ledde programmet i 2014 års säsong och Mischa Billing har tagit sig an rollen som programledare i de två senaste säsongerna.

År 2014 skapade TV4 en spinoff serie till Sveriges Mästerkock under namnet “Sveriges yngsta mästerkock”. Som namnet tyder på så har denna serie i princip samma plot som sitt syskomprogram, fast tävlanden är barn. Seriens båda säsonger har leds av Leif Mannerström, Markus Aujalay och Tina Nordström. Även detta program är inspirerat av dess brittiska föregångare “Junior Masterchef”.

Brittiska föregångaren var först

Sveriges mästerkocks brittiska föregångare, Master Chef, hade premiär redan 1990 och dess popularitet har endast växt sedan dess. Programmet leds av den världsberömda kocken Gordon Ramsey som till sin hjälp har andra berömda kockar vilka varierar från säsong till säsong. Till exempel så stod Graham Elliot vid Ramsays sida de sex först säsongerna.

Innan en säsong kör igång åker programledarna på en castingturné i Sverige för att hitta årets deltagare. Hemmakockar får då åka och göra auditions. Större städer som Stockholm och Göteborg är ofta med på tourlistan tillsammans med mindre städer som exempelvis Umeå. Alla säsonger har haft tittarsiffror på runt en miljon vilket visar på att Sveriges mästerkock är ett mycket populärt TV program.

Över 50 länder har sina egna versioner av programmet

Sverige och England är inte de enda länderna som har sin egna version av Masterchef/Sveriges Mästerkock, utan detta är ett programformat som används över hela världen. Över 50 länder har sin egna version av programmet, bland dessa är USA, Ukraina, Spanien, Ryssland och vårat grannland Norge. I Australien är deras version, Masterchef Australia, landets mest sedda TV program.

För att vinna krävs det inte bara några enkla matlagningskunskaper. Att laga en vinnande maträtt kräver precision, hängivenhet och utstående matlagningsfärdigheter. Detta är varför vinnaren av programmet inte bara går hem med titeln som “Sveriges Mästerkock” utan även kammar hem 250 000 kronor.

Programmet visas på TV4 varje onsdag klockan 20.00 under säsongens gång. Säsongerna tar vanligtvis fart i början av januari varje år. De tre senaste säsongerna av Sveriges Mästerkock går just nu att se på TV4 play.